От 19 април гражданите на цяла Европа ще имат възможност да представят вижданията си по всяка тема, която считат за важна за бъдещето на Европейския съюз, в многоезична цифрова платформа. Тя ще бъде част от цялостната организация на Конференцията за бъдещето на Европа – поредица от водени от гражданите дебати и дискусии, които ще помогнат за оформяне на общото ни бъдеще. Церемонията по откриване на Конференцията за бъдещето на Европа ще се състои на 9 май – Денят на Европа.

Многоезичната цифрова платформа ще даде възможност на гражданите за първи път да представят идеите си на ниво ЕС, да коментират идеите на други хора, да създават и да участват в събития. В платформата всеки ще може да открие ключови събития на местно, регионално, национално и европейско равнище.

„Цифровата платформа ще позволи на европейците да изразят опасенията си, да споделят мечтите и очакванията си. За да стане по-силен, Съюзът се нуждае от силата на своите граждани“, заяви португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш. Според нея това ще позволи „откровено и без табута да обсъдим различните гледни точки“.

„Цифровата платформа ще предостави уникално пространство за разговори и дебати в цяла Европа. Това ще позволи на хората да споделят идеи, тревоги, надежди и мечти на всички официални езици на ЕС“, подчерта зам.-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица.

Официалният хаштаг на Kонференцията е #БъдещетоЕТвое и с него се отправя покана към гражданите на ЕС да дадат своя принос и да определят бъдещето на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *